Angstrom ZIA 100 geïntegreerde versterker

07 jan - Is dit de nieuwe benchmark in zijn klasse?

Angstrom ZIA 100 geïntegreerde versterker

Angstrom ZIA 100 geïntegreerde versterker

Angstrom is in Nederland nog niet zo lang op de markt en gezien het enorme aanbod aan merken is de vraag dan ook geheel terecht of we er nog een aan de lijst moeten toevoegen? De importeur waar Angstrom in de Benelux onder vaart is Symphony Audio, beter bekend als importeur van Magico, Nagra, Soulution en Techdas. Niet de minste merken dus. Deze splinternieuwe geïntegreerde versterker zou iets heel bijzonders zijn en daar hebben we toch maar wat tijd voor vrij gemaakt. Laten we de Angstrom ZIA 100 eens even verder bekijken.

De Angstrom ZIA 100 is een hybride versterker geschakeld in pure klasse A

Gooi alle energielabels maar overboord, want dit is geen versterker waar u geld mee gaat besparen. Wel op een andere manier maar daar komen we later op:-) Angstrom is een Italiaanse firma bekend om zijn compromisloze lijn aan voor-en-eindversterkers, phono/headphone versterkers en DA/-converters. De Zenith lijn is waar deze integrated zich in bevindt en is qua topologie en component gebruik afgeleid van de duurdere Stella lijn. De versterker levert 50 watt in pure klasse A  aan 8 Ohm en verdubbeld zijn vermogen naar 100 watt aan 4 Ohm. Het is een hybride versterker met 4 stuurbuizen per kanaal. De versterker is zwaar; met zo'n 33 kilo is dit heavyweight. Dat komt o.a door de vier transformatoren welke ondergebracht zijn in drie afzonderlijke compartimenten. Zo worden de Led's, relais en VU-meters afzonderlijk gevoed vanuit een transformator, de stuurbuizen en eindversterkers hebben ieder een onafhankelijke voeding. We zouden de MOSFET voeding een mono-mono ontwerp kunnen noemen. Een voeding per kanaal en een voeding voor de MOSFET's.

DSCF000
DSCF00
DSCF00

Unieke prestaties in deze prijsklasse en ver daarboven

Luisteren en beoordelen blijft essentieel om vast te stellen of we hier nu met iets bijzonders te maken hebben of dat dit gewoon een hele goede versterker is waarvan er al velen zijn. Als eerste hebben we de gesloten systemen van Magico aan de tand gevoeld zoals een Magico A1 en Magico S 1MKII. Beiden zijn ook uniek in hun klasse en vormen een uitdaging voor de gemiddelde versterker om deze goed aan te sturen. Ze zijn letterlijk zo goed als ze aangestuurd worden. Wat opvalt is het gemak waarmee de Angstrom deze weergevers tot bloei laat komen. De controle in het laag is indrukwekkend en de basweergave is stuwend maar strak. We zien dat de uitslag van de woofers beperkt is en er kan dus luid gespeeld worden. Compleet tegenstrijdig aan de gedachte dat dit een hybride-concept is en dus de versterker gemoedelijk en kleurend speelt; nee niets van dit alles. De versterker is snel, accuraat en super gedetailleerd. Alsof we luisteren naar een product dat twee keer zoveel kost! We denken direct terug aan de Ayre AX-5 van een aantal jaren geleden..

DSCF000

Uniek is de variable gain-regelaar van deze Angstrom versterker

Zoals hierboven beschreven is de detaillering echt van ongekend niveau; zo makkelijk wordt complexe muziek uiteengerafeld. Het geheel speelt echt fantastisch! Uniek in zo verre is de variable gain regelaar. Hiermee stel je de versterkingsfactor in. Spelen we dus met hooggevoelige luidspreker of juist met een hele lage gevoeligheid zoals het geval is met de Magico A1 (84db!), dan is het handig om de gain aan te passen. De Magico A1 heeft baat bij een progressievere gain instelling zodat we een fraaie balans krijgen tussen enerzijds energie en dynamiek maar waar ook de rust, gloed en kleur van instrumenten goed weergegeven worden. Niet bedoeld om hiermee continu bezig te zijn maar wel een hele handige feature. Ook werd een Sonus Faber aan de tand gevoeld en wel in de vorm van de Electa Amator III. Ook hier presteert de versterker fabelachtig goed. De gain stellen we hier wat lager in vanwege de hogere gevoeligheid (88db). Deze luidspreker profiteert van de strakke aansturing zonder daarmee zijn karakter te verliezen. Ook hier vinden we dezelfde eigenschappen terug zoals we dat ook bij Magico horen: de enorme rust en ruimte, detaillering maar ook een zeer fraaie dynamiek.

DSCF00
DSCF00 0

Wij nemen niet zo heel snel nieuwe merken op in ons assortiment maar Angstrom neemt een unieke positie in. Het is een volledig klasse-A versterker met een enorme reserve en stuurbaarheid van de luidsprekers. Het is een versterker dat echt nieuwe maatstaven zet in deze prijsklasse en daarboven. Deze versterker heeft karakter en potentie, potentie om een klassieker te worden! En vooral omdat hij zo goed is, bespaart u juist geld want de versterker is met € 9.500,- geen koopje, maar wel een extreem goede koop zoals de Ayre AX-5 dat ook was. Wij zijn ons exemplaar verder aan het inspelen en kijken uit naar de fraaie combinaties die we kunnen gaan maken. Wilt u meer weten, bel of mail ons dan.