Audioxperience Bezoekt Bowers & Wilkins In Worthing - Audio

20 nov -

Audioxperience Bezoekt Bowers & Wilkins In Worthing

Audioxperience Bezoekt Bowers & Wilkins In Worthing
Op maandag 29 oktober j.l. brachten wij een bezoek aan fabrikant Bowers & Wilkins gevestigd in het Britse plaatsje Worthing. Wij waren inmiddels erg nieuwsgierig geworden hoe het fabricageproces van deze geweldige luidsprekers nu in elkaar steekt. Bowers & Wilkins heeft middels de vernieuwde 800 series een geweldige troef op de markt gebracht, want of we nu de geluidskwaliteit, gebruik van materialen of afwerkingsniveau onder de loep nemen; de Bowers & Wlkins 800 series is first grade, top notch of in gewoon Nederlands, uitmuntend! Wij vlogen met een gezellige groep vanaf Schiphol naar London Gatwick om daarna in Brighton te overnachten. Brighton is voor de Britten gelijk aan wat Scheveningen voor Nederlanders is. We logeerden in “The Grand” Hotel waar we genoten hebben van een heerlijk diner ( en de overwinning van Max Verstappen in Mexico ) en een goede nachtrust.

De volgende ochtend zetten we koers naar Worthing, een kleine 16 km gelegen ten westen van Brighton. Waar we in een drietal groepen de verschillende fabricageprocessen konden bekijken. Wat opvalt is de oppervlakte dat nodig is om de alle processen te kunnen huisvesten; want de oppervlakte is groot! De Bowers & Wilkins 800 series wordt volledig in Worthing gemaakt. De 700 en 600 serie wordt vanwege de schaalgrootte in Azië vervaardigd. De luidsprekerunits daarentegen van de 700 en 600 series komen wel uit de UK. We zullen in het kort beschrijven welke processen we zoal tegen kwamen en de tijd dat er mee gemoeid gaat om al deze onderdelen te fabriceren, want daar waren we toch echt wel van onder de indruk hoe veel tijd het kost om een paar luidsprekers te maken.

MG 00

BOWERS & WILKINS: HET VERVAARDIGEN VAN TOP WEERGEVERS


MG 00

Om te beginnen bij de luidspreker units: Bowers & Wilkins vervaardigd haar eigen luidspreker units en koopt deze dus niet in. Techieken zoals Aerofoil dat bij woofers wordt toegepast, Continuüm dat het bekende gele Kevlar vervangt of de befaamde Diamond tweeters; Bowers & Wilkins ontwikkelt en vervaardigd alles in eigen huis. Elke luidspreker in de 800 series heeft op maat gemaakte basluidsprekers. Dat betekent dus niet eenmaal een woofer produceren maar gewoon dat 5 maal moeten doen. Tja, je doet het goed of niet.. Op deze manier houd je volledige controle over het productieproces èn het eindresultaat. Prachtig om te zien dat men niets aan het toeval overlaat.

Rechts op de foto ziet u een afbeelding van een woofer gemaakt voor de Bowers & Wilkins 805. In tegenstelling tot de overige modellen, maakt deze woofer gebruikt van een Continuüm conus. Dat maakt het model 805 tot een zeer speciale monitor. De zeer open en gedetailleerde weergave is mede te danken aan dit speciale materiaal dat ook wonderen verricht als midrange driver in de overige modellen.

IMG
IMG

De behuizing van een Bowers & Wilkins luidspreker 800 series is echt iets speciaals. Op onderstaande foto zien we bijvoorbeeld hoe de behuizing bestaat uit een groot aantal lagen massief beuken hout. Om de karakteristieke gebogen vorm te verkrijgen is er gekozen voor deze toepassing. Beuken hout is flexibel op een dikte van 1,5mm en dus ideaal om te verwerken tot de juiste vorm. Het beukenhout wordt afhankelijk van de structuur om en om gebruikt om zo een nog sterkere en stijvere verbinding te krijgen. Met een zware pers wordt het hout in de gewenste vorm geperst. Met behulp van een CNC-frees worden de de randen en uitsparingen gemaakt en zo ontstaat de juiste afwerkingsgraad om een naadloze en passende maatvoering te krijgen. De binnenzijde van de luidspreker bestaat uit de Core ofwel Matrix; dit is de ruggengraat van de luidspreker en hierop worden direct de luidspreker units geschroeft zodat eventuele resonanties gelijkmatig verspreid en geabsorbeerd worden. Hieronder ziet u de bovenzijde van een B & W 805 D3.

IMG

De zware turbine koppen die we terug zien bij het model 803/802 en 800 worden in huis gespoten en voorzien een fraaie matgrijze of een hoogglanszwarte afwerking. De midrange is voorzien van een Continuüm conus die gemonteerd wordt in deze zeer zware en akoestisch dode behuizing. Door toepassing van deze techniek klinkt de nieuwe Bowers & Wilkins serie zo ongelofelijk open en detailrijk. Voor velen een verassing en eerlijk gezegd ook voor ons toen we een paar jaar geleden de introductie van de 800D3 mee maakten op de High End Beurs in München. Zo langzamer hand beseffen wij ons inmiddels ter degen dat er werkelijk aan elk detail gedacht is. Dat maakt deze serie uniek! Ook de 700 en 600 serie profiteert van al deze nieuwe ontwikkelingen.

MG 0
MG 00

Nee, hier ziet u geen Bazooka, maar de basreflex poort van een Bowers & Wilkins 802D3! Voorzien aan beide zijden van een Port Flow om het bekende “zuchten” van een reflexpoort tegen te gaan. De laag extensie van een B&W 802 D3 reikt tot ver in het sublaag en daar staan we niet van te kijken. Eerder hoorden we al een 803D3 op zijn sloffen een 25 Hz sinus weergeven zonder enige verzwakking. Dus van een opgave beneden 20 Hz voor de 802D3 staan we dus niet van te kijken. U zou verwachten dat de 800D3 dan nog een grotere poort heeft maar dat is niet het geval; door de grotere behuizing en dito grotere bas-weergevers kon de poort korter worden gehouden. Bij ieder model is gekeken naar wat nodig is om tot een top weergever te komen en alle stappen die nodig waren zijn ook genomen. Zo weet u dat ieder model zijn specifieke kwaliteiten heeft en aandacht heeft gekregen wat ook tot uiting komt als u gaat luisteren!

MG 0
MG

BOEK EEN DEMONSTRATIE BIJ AUDIOXPERIENCE EN BELEEF EEN UNIEKE ERVARING

Aan al het mooist komt ook een einde; daarom willen wij Bowers & Wilkins Nederland bedanken voor de uitnodiging en gastvrijheid. Bent u na het lezen van dit artikel nieuwsgierig geworden naar de prestaties van deze top weergevers? Boek dan een demonstratie en wij laten u in optima forma ervaren wat deze luidsprekers zo bijzonder maakt.

AudioXperience
Spegelt 66
5674 CD Nuenen
040-2906344
info@audioxperience.com