Farad Super 3 en Super 10 = low noise excellence!

14 mrt - Farad Super 3 en Super 10 power supplies

Farad Super 3 en Super 10 = Low Noise Excellence!

Farad Super 3 en Super 10=Low Noise Excellence!

Het leuke van ons vak is dat we geregeld bij onze klanten thuis op bezoek komen en ook de producten die we geleverd hebben in dagelijks gebruik weer terug kunnen zien én horen. In de afgelopen weken hebben we weer een aantal mooie systemen getuned en slagen we erin een steeds hoger niveau te behalen tot grote tevredenheid van onze klanten. Vaak gaat dit gepaard met het aanschaffen van een nieuwe upgrade. Niet geheel ontoevallig nemen we natuurlijk wat wapens mee uit ons omvangrijke arsenaal :-) Dat kan natuurlijk een nieuwe luidspreker zijn of een versterker, maar steeds vaker richten we ons op de infrastructuur van het netwerk dat gebruikt wordt voor streaming-audio. Zoals we al vaker hebben geschreven zijn alle onderdelen in een netwerk erg belangrijk en kunnen we deze onderverdelen in een aantal segmenten: Hardwarematige componenten die nodig zijn voor het opzetten van een netwerk zoals Router, Acesspoint (WiFi) en Switches. Een ander belangrijk onderdeel is de toegepaste netwerkbekabeling  (UTP) en in de laatste categorie vinden we muziekservers zoals bijvoorbeeld van Roon en Antipodes.  Een probleem die als een rode draad die door dit geheel heen loopt zouden we kunnen kenmerken als noise gerelateerde problemen. Dit beperkt zich beperkt niet tot streaming-audio, maar ook tot het gehele audioketen. Laten we daar eens een stukje dieper naar kijken.

The Art of Noise

Elektromagnetische interferentie (EMI) en radiofrequentie-interferentie (RFI) zijn twee verschijnselen waarbij elektronische componenten elektromagnetische straling creëren en erdoor worden beïnvloed. Vaak worden de termen RFI en EMI door elkaar gebruikt, omdat radiogolven eenvoudigweg een onderdeel zijn van het elektromagnetische spectrum. In de praktijk verwijst EMI echter over het algemeen naar interferentie op korte afstand veroorzaakt door hoogfrequente vervuiling binnen het apparaat zelf, terwijl RFI verwijst naar interferentie op langere golflengten van bronnen buiten het apparaat. EMI en RFI beïnvloeden apparatuur op verschillende manieren, maar zijn een gerelateerd fenomeen en een veelvoorkomend probleem voor de hedendaagse elektronica. Uw woning  is gevuld met RFI. Radio-, mobiele telefoon- en WIFI-zenders doordringen de ruimte met signalen en beïnvloeden daarmee  de werking van de audio apparatuur. In de engelse taal kennen we de perfecte uitdrukking van dit fenomeen en noemen we Noise (ruis) en daar kan iedereen zich wel wat bij voorstellen. Noise in een foto of videobeeld belemmerd het zicht op de daadwerkelijk content en dus vervormd het uiteindelijke beeld daardoor. Dit fenomeen zien we ook terug binnen ons audio systeem. Het oorspronkelijke muzieksignaal wordt beïnvloed en dus vervuild. Het eindresultaat is wat we uiteindelijk te horen krijgen via ons mooie audiosysteem. Reduceert u deze ongewenste noise dan kan de toename in geluidskwaliteit spectaculair zijn. En hebt u dat eenmaal ervaren, dan snapt u precies hoe groot deze invloed is. Het toepassen van hoogwaardige UTP bekabeling in een streaming-audio omgeving is een hele effectieve manier om RFI te reduceren. Klanten die bijvoorbeeld een Crystal Cable Monet of Da Vinci gebruiken in zijn of haar systeem weet wat voor wonderen deze kabels kunnen verrichten. Laten we eens verder kijken welke andere vervuilende bronnen aanwezig zijn in ons audiosysteem.

FARAD Super 0 Bovenaanzicht
FARAD Super 0 Product HR

Het gebruik van eenvoudige schakelende voedingen zien we vooral bij modem/routers en netwerkswitches, dit vanwege hun efficiëntie en compacte formaat en ze zijn goedkoop te produceren. Echter, ze kunnen enkele nadelen met zich meebrengen wanneer ze worden toegepast in een audiosysteem waar hoge geluidskwaliteit vereist is:

 1. Elektrische ruis: Schakelende voedingen kunnen elektrische ruis produceren als gevolg van de snelle schakelingen die ze gebruiken om de spanning te regelen. Deze ruis kan interfereren met het audio signaal en de geluidskwaliteit verminderen.

 2. EMI/RFI interferentie: Schakelende voedingen genereren elektromagnetische interferentie (EMI) en radiofrequentie-interferentie (RFI) als gevolg van de snelle schakelingen en hoge frequenties die ze produceren. Deze interferentie kan andere elektronische componenten in het audiosysteem beïnvloeden en ongewenste ruis introduceren.

 3. Slechte geluidsprestaties: Vanwege de potentieel hogere niveaus van ruis en interferentie, kunnen eenvoudige schakelende voedingen leiden tot slechtere geluidsprestaties, zoals verminderde dynamiek, minder duidelijke hoge frequenties, en een algemeen minder nauwkeurige geluidsweergave.

 4. Kwaliteit van de componenten: In veel goedkope of eenvoudige schakelende voedingen worden goedkope componenten gebruikt om kosten te besparen, wat kan resulteren in minder betrouwbare prestaties en een kortere levensduur.

 5. Ground-loop problemen: Schakelende voedingen kunnen ground-loop problemen veroorzaken, wat leidt tot aardlussen en bijgevolg bromgeluiden in het audiosysteem.

Laten we direct een kanttekening maken; een schakelende voeding kan perfect werken, Linn bijvoorbeeld maakt al tientallen jaren gebruik van schakelende voedingen en hun laatste ontwerp van deze voeding (Utopik) is een klinkend bewijs daarvan. Ook in het absolute topsegment vinden we het Zwitserse merk Soulution en ook zij passen met veel succes hun geavanceerde schakelende voedingen toe en moeten we dus zeker niet verwarren met de prestaties van dat knullige meegeleverde transformatortje dat we terugvinden bij iedere router of switch.

Farad Super 10 en Super 3 lineaire voedingen

Farad Power Supplies is in 2019 opgericht door Mattijs de Vries. Mattijs heeft ruim 25 jaar ervaring in de audiobranche is beter bekend als het brein achter Pink Faun. Mattijs heeft een Master in toegepaste natuurkunde en leverde vele innovatieve producten maar er is specifiek één onderwerp dat hij naar een hoger plan wilde tillen en dat was de stroomvoorziening. De Farad Super 3 en Farad Super 10 voedingen zijn de belichamingen van zijn visie: ‘goed ontworpen, goed gebouwd en presteert als geen ander en voor een redelijke prijs’.

FARAD SUPER

Farad lineaire voedingen bieden de volgende voordelen:

Minder ruis: Farad lineaire voedingen zijn ontworpen om minimale ruis te produceren, waardoor ze geschikt zijn voor gebruik in hoogwaardige audiosystemen. Deze lage ruisniveaus zorgen voor een helderder en nauwkeuriger geluidsweergave zonder ongewenste interferentie.

 1. Stabiele uitgangsspanning: Lineaire voedingen  bieden een stabiele en consistente uitgangsspanning. Dit zorgt voor een betrouwbare stroomtoevoer naar de audioapparatuur, wat essentieel is voor optimale prestaties en geluidskwaliteit.

 2. Verbeterde dynamiek: Door de stabiele voedingsspanning en minimale ruis dragen Farad lineaire voedingen bij aan een verbeterde dynamiek in de geluidsweergave. Dit resulteert in een breder bereik en een betere weergave van subtiele details in de muziek.

 3. Betere signaal-ruisverhouding: Door de lage ruisniveaus verbeteren Farad lineaire voedingen de signaal-ruisverhouding van het audiosysteem. Dit betekent dat het gewenste audio signaal duidelijker wordt weergegeven ten opzichte van achtergrondruis, wat resulteert in een schoner en helderdere weergave.

 4. Hoogwaardige componenten: Farad lineaire voedingen worden vervaardigd met hoogwaardige componenten en zorgvuldig ontworpen schakelingen om optimale prestaties te garanderen. Dit zorgt voor een lange levensduur en betrouwbare werking.

 5. Aanpasbaarheid: Farad biedt de mogelijkheid om de uitgangsspanning van de voeding aan te laten passen. Gebruikt u nu een Farad voor een Melco Switch (12V) , dan kan deze aangepast worden naar bijvoorbeeld 19 Volt zodat hij gebruikt kan worden met bijvoorbeeld een Roon server.

Kortom, Farad lineaire voedingen bieden een combinatie van lage ruis, stabiliteit en een hoogwaardige constructie  wat zorg draagt voor een spectaculaire verbetering van de geluidsprestaties.

Onze bevindingen:

Veel van onze klanten spelen met bijvoorbeeld een Roon Nuclues server en dat is heel logisch; want muziek afspelen en kiezen met Roon is natuurlijk een feestje. Echter, de standaard voeding van een Roon Nuclues is een eenvoudige switchmode voeding en doet zijn werk adequaat maar er is natuurlijk ruimte voor verbetering om eerder genoemde redenen. Nou, en of er verbetering haalbaar is! De eerste stap die we kunnen toepassen binnen het gamma van Farad is de Farad Super 3 voeding. Deze ultra low noise gelijkstroom voeding maakt o.a gebruik van Super Capacitors. Deze condensatoren zijn compact én hebben een extreem hoge opslagcapaciteit. De Farad Super 3 beschikt namelijk over een totale opslag capaciteit van 3,3 Farad! (3.300.000) uF. Deze bank aan condensatoren werkt virtueel als een accu en levert stabiele schone power. Dit geheel resulteert in pure DC voltage output met de laagst denkbare ruisvloer over de gehele audiobandbreedte. Luisteren we naar het verschil met de standaard voeding dan merken we direct op dat de combinatie met de Farad Super 3 veel schoner en rustiger speelt. Door de afwezigheid van ruis in het systeem trakeert de Farad Super 3 je op een muzikaal schouwspel waarbij een toename in rust, ruimte, dynamiek, detailniveau en klankschakeringen direct opvallen. De weergave is grootser, spannender en meer betrokken. Een uiterst effectieve manier om je luisterplezier eenvoudig op een hoger plan te tillen.

De Farad Super 10 is ontworpen als een absolute topvoeding en is voorzien van een nog grotere capaciteit en geavanceerde technieken. Aangesloten op de Roon Nuclues zijn zijn prestaties fabelachtig. Zo analoog was streaming-audio nog nooit.. Opvallend is hoe rijk en zuiver de weergave is. De schaalgrootte van de soundstage is enorm net als de drive en energie. De Farad 10 tilt het niveau van de server omhoog met niet 1 stap, maar met enkele stappen. Waanzinnig mooi dus. De Farad Super 10 wordt standaard geleverd met een Synergystic Research Purple zekering en Furutech IEC Power input. Voor de Farad Super 3 is er een upgrade met Orange of Purple zekering en de mogelijkheid voor een hogere kwaliteit DC kabel.

De voedingen zijn leverbaar in verschillende voltages voor toepassingen zoals Modem/Routers, Switches (Melco, Silent Angel) en servers.

Uiteraard hebben wij de Farad Super 3 en Farad Super 10 in huis.

Prijzen:

Farad Super 3 voeding € 675,- 

Zekering upgrade Purple Fuse € 181,-

Div. upgrade DC voedingskabels

Farad Super 10 voeding: € 3.495,- inclusief Purple Fuse en level 2 Copper DC kabel.

Wilt u meer weten over Farad voedingen en de over de toepassing binnen uw systeem? Neem dan gerust contact met ons op.


FARAD SUPER
FARAD SUPER