AudioXperience bezoekt Sonus Faber 2021
nl

Sonus Faber Vicenza 2021

AudioXperience bezoekt Sonus Faber

Eindelijk weer reizen

Lange tijd was het helaas niet mogelijk om te reizen naar het buitenland en onze geliefde shows en bezoeken aan fabrikanten stonden daarmee op een laag pitje. Maar afgelopen week konden we toch weer een bezoek maken en wel naar Sonus Faber te Vicenza in Italië. Fine Sounds Benelux organiseerde voor een geselecteerd aantal dealers een bezoek aan deze bijzondere fabrikant. Onze groep bestond uit Rob Hullekes ( Fine Sounds),Chris van Aelst ( Fine Sounds) Ronnie Smits (Audio Expert), Peter van Reijmersdal ( Audiofrenzy), Willy Stiers (New Music), Philippe Stevens ( Digit Home), Christiaan Steurs (Alpha High End), Stefaan Michiels (Eglantier) en ondergetekende Erik Paulus (AudioXperience).

“Franco Serblin always loved small speakers, for the magic they create in music reproduction. Now, these small speakers are at it's best at Sonus Faber; beautifully voiced by Paolo Tezzon.“

IMG

Het Hoofdkantoor van Sonus Faber is dus gevestigd te Vicenza en herbergt een groot deel van de uiteindelijke assemblage van de luidsprekers, Research & Development, Marketing en Administratie. Het vervaardigen van de kasten en het spuiten ervan wordt buiten Vicenza gedaan al zijn er wel plannen om dit samen dit samen te brengen. Marta Vecellio Reane (Marketing), vertelt over de oprichting van Sonus Faber in 1983 door Franco Serblin en laat in de ontvangstruimte een aantal schitterende luidsprekers zien zoals de Sonus Faber Parva dat aan de vooravond stond van de ontwikkeling van de iconische Electa Amator en Guarneri. Maar ook is hier een Sonus Faber Extrema te bewonderen. Van deze zeldzame luidspreker werden er slechts 30 gemaakt!

IMG

Marta vertelt over de drie modellen uit de Heritage serie van Sonus Faber: (v.l.n.r) Minima Amator en Electa Amator III; nog nooit waren de monitor modellen van Sonus Faber zo goed.

IMG

Sonus Faber Extrema met serienummer 000, extreem zeldzaam met een totale productie van slechts 30 exemplaren.

IMG

Sonus Faber Electa Amator, Minima en Parva. De Parva was Franco Serblin's eerste twee-weg ontwerp (1982) met een massief houten behuizing.

IMG

Sonus Faber Guarneri Evolution in Graphite. Een oogstrelend ontwerp maar zeker niet de gemakkelijkste. Eenmaal goed aangestuurd en geplaatst; een droom van een luidspreker.

IMG

Om de schoonheid van de Sonus Faber Aida II recht te doen, moet u deze live gezien hebben. De Il Cremonese staat daar prachtig te wezen in haar rode jas met daarnaast de machtige Amati in Wengé. We eindigen hier met de Sonus Faber Olymica III in walnoot.

IMG

Veel daglicht; de hal is ruimtelijk en overzichtelijk. Sonus Faber Amati en Olympica Nova II staan gereed om ingepakt te worden.

IMG

Assemblage van "the Voice of Sonus Faber" voor de fraaie Il Cremonese Extreme. De Sonus Faber Il Cremonese is een eerbetoon aan de mooiste creatie van de beroemde vioolontwerper Antonio Stradivari: de ‘Cremonese’ gecreëerd in 1715.

IMG 0

Ook de drivers zijn een kunstwerkje. Men gebruikt Loctite voor een perfecte verbinding.

IMG

De Il Cremonese Extreme is voorzien van een diamant-gecoate beryllium tweeter.

“An Italian Woodmaker turns solid walnut into furniture for loudspeakers “

IMG 0

Even lachen tegen het vogeltje; maar waarschijnlijk nog bijkomen van al dat lekkere Italiaanse eten;-)

Een aantal kilometer verderop bevindt zich De Santi Italian Woodmaker die de prachtige behuizingen voor Sonus Faber maakt. We zien hier stapels massief walnoot liggen, klaar om verwerkt te worden. Sonus Faber gebruikt exclusief voor de Heritage series massief walnoten behuizingen wat er niet alleen fraai uitziet; maar zeker ook de klank ten goede komt. De basweergave via een massief walnoten behuizing heeft iets extra's, deze is vast, dicht, sonoor en met een fraaie textuur. Sonus Faber nieuwste aanwinst is de Maxima Amator; deze vloerstaander van massief walnoot is de vervolmaking van een droom die Franco Serblin had maar nooit verwezenlijkte. De technieken waren destijds niet geavanceerd genoeg om de werking van het hout op deze afmeting tegen te gaan. Paolo Tezzon is verguld van het feit dat deze droom toch werkelijkheid is geworden. Maar niet alleen de massieve kasten zijn fraai om te zien; de subtiele inleg van slechts enkele millimeters dik esdoorn tussen het walnoot fineer kregen is al een kunst op zich. 

IMG

Esdoorn fineer van slechts twee millimeter dikte wordt gebruikt als contrast tussen dat prachtige Wenge.

IMG 0

Massief walnoot, gereed om verwerkt te worden tot prachtige kasten.

IMG

Nog eentje dan tussen een Olympica Nova en een Minima Amator.

IMG
IMG
IMG
IMG