Moon 600i V2, Moon 680D en Magico A3 | AudioXperience
nl

De realisering van een verpletterende eerste kennismaking

Moon 600i V2, Moon 680D en Magico A3

Wij proberen meestal in een van onze demonstratieruimten een fraai systeem te laten staan zodat er altijd de mogelijkheid is om bezoekers te trakteren op een bijzondere luisterervaring. Hebt u het verhaal gelezen van ons andere project met Moon en de Magico A3? Deze set stond nog opgesteld toen wij bezoek kregen van een klant die oriënterende was op een nieuw systeem. De klant was niet geheel tevreden meer met de performance van zijn huidige systeem dat al geruime tijd dienst deed. 

Deze bestond uit een Densen DM-10, een Bel Canto cd-speler en Dunlavy Athena luidsprekers. Op aanraden van een goede vriend bracht deze klant uiteindelijk een bezoekje aan onze winkel. Het ging mis of liever gezegd, het was een schot in de roos toen wij lieten horen wat een top systeem tegenwoordig kan. Wij nemen een klant dan even mee van op een reis met een schat aan speciale muziekfragmenten die wij door de tijd verzameld hebben.. De klankindrukken en het ongelofelijke gevoel voor realisme in de weergave waren eigenschappen die hij niet snel zou vergeten.

Een verpletterende eerste indruk

Maar al te vaak wordt er gekeken naar de prestaties van de afzonderlijke componenten en niet naar het geheel. Een echt uitgebalanceerd systeem speelt als vanzelf, zonder enige moeite of inspanning zit u binnen no-time in een andere wereld. De demo werd aangevangen met een bijzonder fragement uit Bach's Toccata en Fugues gespeeld door Andre Isoir: Fugue en ut Majeur. Hier speelt het orgel heel subtiel en staat echt meters diep ver achterin de ruimte met complexe galmstructuren die door de kerk heen waaien. Zoek hem maar eens op als u Qobuz hebt als streaming dienst. Goed geplaatst zal een systeem je laten wanen dat er geen muren en wanden meer zijn. Slechts lucht dat aangestuurd wordt door de druk van het orgel. Dat was een indrukwekkende beleving en vooral omdat het juist zo subtiel was. Later bleek dat de klant absoluut niet van Bach hield. Oeps, die had ik niet aan zien komen..Na de korte kennismaking werd overgegaan tot een thuisbezoek om het huidige systeem en akoestiek te beoordelen en om zo waardevolle informatie te krijgen en beter advies te kunnen geven.

DSCF0

De magistrale Magico A3 presteert fantastisch in deze ruimte, waarbij hij een prominente plek in de ruimte heeft gekregen en niet zonder reden.  

“Muziek betekent voor mij: jezelf kunnen verliezen in de weergave waarbij er alleen plaats is voor de emotie die de muziek je laat ondergaan; puur genieten!“

DSCF0

De Moon 600i V2 versterker samen met de Moon 680D streaming-audiospeler.

DSCF0

Detail van de Magico A3 met de nanotec midrange en beryllium tweeter.

Het belang van een correcte plaatsing

Tijdens ons bezoek aan huis werd al snel duidelijk waar de bottleneck zat. De Dunlavy luidsprekers stonden ver achterin de kamer geplaatst en vrij dicht bij de ramen. De zitpositie was daardoor erg ver verwijderd van de luidspreker waardoor er meer indirect geluid hoorbaar zal zijn dan direct. Met als gevolg een niet duidelijke stereo weergave en ook een beperkte koppeling van de laagweergave. Ons advies, indien mogelijk de luidsprekers verder naar voren halen, zodat er een betere koppeling in het laag komt en ook de verhouding van direct en indirect geluid beter wordt. Later bleek dat dit al met de huidige luidsprekers wonderen deed. Deze plaatsing is natuurlijk niet in elke ruimte toepasbaar, echter in deze ruimte was dat geen bezwaar, en dat was goed nieuws want op deze manier zou ook de Magico A3 luidsprekers uitstekend tot zijn recht komen. 

DSCF0

Moon en Magico: een gouden combinatie

Na de uiteindelijke finale luisterdemo, werd tot aankoop overgegaan van de Magico A3 luidsprekers in combinatie met de Moon 600i V2. Later zou de luidsprekerbekabeling nog volgen in de vorm van een Crystal Connect Micro en het hart van de weergave; een Moon 680D streaming-audiospeler. Het is een set die fantastisch in balans is en door de enorme vrijheid die de Magico luidsprekers hebben gekregen is de podium-diepte ronduit indrukwekkend, zo diep en vrij plaats dit systeem de instrumenten en solisten. Indien nodig kan de ruimte ook afgesloten worden met een schuifdeur zodat er tot in de late uren ongestoord genieten kan worden!

DSCF0

Moon 600iV2 integrated en Moon 680D streaming-audiospeler

DSCF0

Een leuk detail; naast de fenomenale geluidskwaliteit van de Crystal Connect Micro luidsprekers kabel, is deze zeer eenvoudig weg te verwerken. Als u goed kijkt loopt deze zeer dunne kabel gewoon onder het karpet naar de andere luidspreker toe.